Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Žinčica

Publikováno 02.06.2013 v 07:39 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 466x

Žinčica

Žinčica (slovensky) nebo také Żentyca (polsky) je meziprodukt při výrobě brynzy, tradiční slovenský nápoj z ovčího mléka podobný kefíru. Původ slova je v rumunském jîntiţa, nápoji valašských pastýřů. Údajně nejlepší druh žinčice je urda, která je hustší než klasická slaná nebo kyselá žinčica. Přinejmenším v létě je příjemným osvěžujícím nápojem. K autentickému zážitku návštěvy salaše patří pití žinčice z typických pastýřských črpáků.

Žinčica bývá typicky servírována k bryndzovým haluškám.

Žinčica je velmi bohatá co do počtu druhů mikroorganismů, kterých obsahuje dodnes známých až 1 700. V jednom gramu produktu jich lze nalézt až 1 miliardu. Nejpočetněji zastoupenými skupinami bakterií jsou: Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Bifidobacterium, Enterococcus, Saccharomyces, Kluyveromices, Streptococcus, Candida a další.

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce