Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Vepřové maso

Publikováno 01.11.2012 v 16:39 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 252x

Vepřové maso

Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni.

Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících.


Charakteristika



Dvě půlky prasete

Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená.

Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.


Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných ve vepřovém mase (průměr ze různých konzumovaných částí).

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

74

Na

63

vitamin C

0

bílkoviny

g/100 g

21,8

K

380

vitamin D

0,5

tuky

g/100 g

4,8

Ca

7

vitamin E

0,05

cukry

g/100 g

0

Mg

24

vitamin B6

0,54

celkový dusík

g/100 g

3,49

P

190

vitamin B12

0,001

vláknina

g/100 g

0

Fe

0,7

karoten               

stopy

mastné kyseliny

g/100 g

3,6

Cu

0,05

thiamin               

0,98

cholesterol

mg/100 g

63

Zn

2,1

riboflavin

0,24

Se

mg/100 g

0,013

I

0,005

niacin

6,9

energie

kJ/100 g

519

Mn

0,01

Cl

51

 

Díly

Schematické znázornění prasečí půlky


Při porcování se rozlišují následující díly.

Prasečí hlava                 Lalok                         Hřbetní sádlo                        Krkovička                        Plecko                        Pečeně       Kotleta                      Panenská Svíčková             Žebra                                 Bůček                        Přední kýta         Zadní kýta (horní šál, dolní šál a ořech)           Kolínko                   Nožička    Ocásek


Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce