Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Srážení mléka

Publikováno 02.06.2013 v 07:15 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 219x

Srážení mléka

Ke srážení mléka může docházet samovolně, činností mikroorganismů, které se do mléka dostávají například po otevření láhve. Tento proces je ale velmi pomalý, v laboratořích se proto provádí pomocí kyselin – typickou je kyselina octová (ředěná – 8%), která mléko oddělí na dvě složky rozdílné konzistence – tuhou sýřeninu a mléčné sérum (syrovátka). Hlavním proteinem kravského mléka je kasein, protein nezávislý na teplotě (proto můžeme mléko ohřívat), ale náchylný na změnu pH prostředí – to umožňuje výrobu tvarohů, sýrů apod.

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce