Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Slunečnicový olej

Publikováno 29.11.2014 v 06:44 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 113x

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.


Složení

Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou ve formě triacylglycerolu. Britský lékopis obsahuje tento profil[1]:

Vyrábí se několik typů slunečnicového oleje, například s vysokým obsahem kyseliny linolové, s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo se středním obsahem kyseliny olejové. Olej s vysokým obsahem kyseliny linolové jí obsahuje typicky nejméně 69 %. Olej s vysokým obsahem kyseliny olejové jí obsahuje alespoň 82 %. Na profil nenasycených mastných kyselin má silný vliv genetika a podnebí. V posledním desetiletí byl ve Španělsku vyvinut také slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny stearové, aby se nemusely v potravinářství používat hydrogenované oleje.

Slunečnicový olej obsahuje také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Jeho vlastnosti jsou typické pro rostlinnýtriglyceridový olej. Má nevýraznou chuť a vzhled, obsahuje velké množství vitaminu E. Je kombinací mononenasycených apolynenasycených tuků s nízkým obsahem nasycených tuků.

Fyzikální vlastnosti

Slunečnicový olej je při pokojové teplotě kapalný. Rafinovaný olej je čirý a slabě jantarově zbarvený, má slabý tukový pach.

teplota rozkladu (rafinovaný)232 °C[2]
teplota rozkladu (nerafinovaný)107 °C[2]
hustota (25 °C)917 kg/m3
index lomu (25 °C)≈1,473

Použití

Slunečnicový olej se používá na smažení a fritování. V kosmetice se používá pro své zvláčňující vlastnosti a je považován zenekomedogenní. Pro kosmetické přípravky má dostatečnou trvanlivost jen varianta s vysokým obsahem kyseliny olejové.INCI název pro slunečnicový olej je Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sunflower Oil na anglické Wikipedii.

  1. Skočit nahoru↑ British Pharmacopoeia Commission. British Pharmacopoeia 2005. Norwich, England : The Stationery Office. ISBN 0-11-322682-9. Kapitola Ph Eur monograph 1371.
  2. Skočit nahoru k:a b http://www.cookingforengineers.com/article/50/Smoke-Points-of-Various-Fats

Externí odkazy

);"">);"">

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce