Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Ruská zmrzlina

Publikováno 02.06.2013 v 07:11 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 199x

Ruská zmrzlina

Ruská zmrzlina (též Sovětská zmrzlina - rusky Советское мороженое) se začala vyrábět v Sovětském svazu ve 30. letech 20. století. Jednalo se o smetanovou zmrzlinu v oplatku, která si získala zákazníky i v tehdejším Československu.

Rozkvět výroby této zmrzliny nastal v 80. letech 20. století, kdy v SSSR vzniklo 25 nových továren na její výrobu. Zmrzlina byla vyvážena i do zemí východního bloku.

Po společenských změnách v 90. letech začaly ruský trh zaplavovat dovážené mražené výrobky, které byly vyráběny převážně z rostlinných tuků, ale konkurovaly zejména cenou. Ruští výrobci poukazovali na kvalitu své zmrzliny, ale i oni jsou nuceni pod ekonomickým tlakem snižovat obsah tuků.

Ruská zmrzlina je v současné době i na pultech českých obchodů, není však dovážená z Ruska, jedná se jen o obchodní název. Nejde však o původní smetanový výrobek, ale o mražený krém vyráběný zejména z vody, cukru a rostlinného tuku.