Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Požahovna

Publikováno 21.04.2015 v 17:10 v kategorii Všemožné články, přečteno: 51x

Požahovna

Požahovna je místo, kde dochází k požahu, tedy ke zbavení dřevěných sudů vnitřních nečistot a k jejich vysmolení.[1] Tato operace se provádí po každém vyprázdnění sudu před jeho dalším naplněním,[2] aby se zajistila sterilita jeho vnitřku a pivo, jež v něm bude uloženo, vydrželo déle a nezkazilo se.[1] Navíc je pivo z vysmoleného sudu i chutnější.[1] Používaná smola je složena z americké nebo čínské pryskyřice, dále z parafínu a medicinálního oleje.[1]

Postup smolení

Před započetím smolení je třeba ze sudu dostat smolu starou. Proto se sud vyhřeje, aby mohla odtéci. Jakmile tato černá hustá tekutina vyteče a je uvařena várka nová (asi 5 až 6 litrů),[2] vlévá se o teplotě asi 200 °C skrz nálevový otvor do sudu.[1] Pak se do tohoto otvoru zatluče dřevěný špunt (v bednářské hantýrce zvaný „pachole“)[1] a sudem se začne otáčet,[2] aby se smola dostala do všech zákoutí.[1] Následně se do špuntu několikrát uhodí kladivem, čímž se uvolní a vyletí (vlivem vnitřního tlaku vzniklým během předchozího otáčení sudem)[1] až do výše několik metrů.[2] Pak se sud položí na ližiny, po nichž se kutálí, a přebytečná smola z vytéká ven. Spolu s ní vytékají například i zbytky starých kvasnic.[1] Pokud by se sud neotáčel, zůstaly by v něm ze smoly krápníky.[2]

Odkazy

Reference

  1. Skočit nahoru k:a b c d e f g h i ZEMAN, Rostislav. Pivní svátek vysmolení. Marianne Venkov&styl. jaro 2014, s. 80. Dostupné online.
  2. Skočit nahoru k:a b c d e KAČEROVSKÁ, Soňa. Jen z vysmoleného sudu chutná peciální pivní ležák jako křen. Mladá fronta DNES. 26. 5 2014, s. D3. Dostupné online

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce