Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Plec

Publikováno 13.07.2012 v 17:11 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 214x

Hovězí maso
Plec
 
Plec je významná část přední čtvrtě jatečně opracované půlky jatečných zvířat. Jejím podkladem je kostra hrudní končetiny bez zápěstních, záprstních a prstních kostí. Svalovina, která tvoří maso II. jakosti, je tvořena lopatkovými svaly, svaly paže a předloktí.

U skotu se plec dále dělí na čtyři části:
kulatá plec (maso tvoří nadhřebenový a trapézový sval)
plátek (podlopatkový sval)
plochá plec (podhřebenový sval a sval deltový)
velká plec (hlavní podíl tvoří trojhlavý sval pažní)
husička (natahovače prstů)
kližka (ohybače prstů)

Z hovězí půlky skotu o živé hmotnosti 500 kg tvoří plec průměrně 14,6 kg. U prasat tvoří hlavní část plece nadhřebenový a podhřebenový sval lopatky a dále dvojhlavý a trojhlavý sval pažní. Hmotnost plece z vepřové půlky prasete o živé hmotnosti 102 kg činí asi 3,3 kg.

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce