Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Palmojádrový olej

Publikováno 29.11.2014 v 06:53 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 192x

Palmojádrový olej

Palma olejná

Palmojádrový olej je jedlý rostlinný olej získávaný z jader plodů palmy olejné (též zvané olejnice guinejská, Elaeis guineensis).[1] Je třeba rozlišovat tento olej a další dva jedlé oleje získávané z palmových plodů: kokosový olej, získávaný z jaderkokosových ořechů, a palmový olej, extrahovaný z oplodí plodů palmy.[2]


Charakteristika

Palmojádrový olej, kokosový olej a palmový olej mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Palmojádrový olej, který je za pokojové teploty polotuhý, má nasycených kyselin více než zbývající dva oleje. Podobně jako ostatní rostlinné oleje, všechny tři zmíněné oleje neobsahují cholesterol (obsažený v nerafinovaných živočišných tucích),[3][4] ovšem nasycené tuky zvyšují jak hladinu LDL,[5] tak HDL[6] cholesterolu.

Použití

Palmojádrový olej je běžnou surovinou pro vaření. Rostoucí použití ve světovém potravinářském průmyslu zaznamenává díky nízké ceně, vysoké oxidativní stabilitě nasycených tuků (vhodné pro smažení a fritování) a absenci jak cholesterolu, taktransmastných kyselin, které jsou nezdravé z hlediska kardiovaskulárního systému.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palm kernel oil na anglické Wikipedii.

  1. Skočit nahoru↑ Poku, Kwasi(2002)."Origin of oil palm", Small-Scale Palm Oil Processing in Africa, FAO Agricultural Services Bulletin 148. Food and Agriculture Organization. ISBN 92-5-104859-2.
  2. Skočit nahoru↑ (1979) Composition of foods: fats and oils, Agriculture handbook 8-4. Washington, D.C.:U.S. Dept. of Agriculture, Science and Education Administration, 4. OCLC 5301713.
  3. Skočit nahoru↑ US Federal Food, Drug & Cosmetic Act, 21 CFR 101.25 as amended in Federal Register July 19, 1990, Vol.55 No.139 pg.29472
  4. Skočit nahoru↑ UK Food Labelling Regulations (SI 1984, No.1305)
  5. Skočit nahoru↑ Medical nutrition & disease: a case-based approach, 202.
  6. Skočit nahoru↑ "Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins. A meta-analysis of 27 trials."(1992). Arterioscler Thromb 12 (8): 911-?.

Externí odkazy

);"">

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce