Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Mléčné výrobky Zakysaná smetana, Podmáslí, Smetana (šlehačka

Publikováno 21.04.2011 v 15:42 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 584x

Potraviny

Podmáslí


Sklenice s podmáslím

Tradiční podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla. Alternativně se vyrábí také kysáním mléka, případně mléka smíchaného s pravým podmáslím, pak se nazývá také kysané nebo šlehané podmáslí.. Má mírně nakyslou chuť a používá se také v kosmetice. Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám.

Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× více lecitinu než v plnotučném mléce. Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.


Smetana (šlehačka).

 
Smetana je mléčný výrobek, jedná se o nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu.

Smetana se získává sbíráním nebo odstřeďováním a v obchodě se prodává sladká nebo kysaná (v řadě jazyků se původně ruský výraz smetana užívá právě pro zakysanou smetanu). Má 12 % tuku.

Smetana, která má alespoň 32 % tuku, je hustší a je určena ke šlehání. Tato „smetana ke šlehání“ se nazývá šlehačka.


Zakysaná smetana



Boršč se zakysanou smetanou

Zakysaná smetana je mléčný výrobek vyráběný fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení.

Průmyslově se vyrábí fermentací smetany v tancích nebo přímo v kelímcích. Dříve se zřejmě nekysala samotná smetana, ale sbírala se ze zakyslého mléka (praslovansky sъmětati – sbírat).

Používá se ve studené kuchyni (k přímé konzumaci jako jogurt, v zálivkách…) i k vaření polévek, omáček apod.

Obdobný, původně francouzský výrobek crème fraîche se vyrábí odlišným způsobem a je méně tučný a kyselý.

Ruský výraz сметана – smetana se užívá i v řadě dalších zemí (např. ve Finsku) právě pro zakysanou, nikoliv pro sladkou smetanu. I v angličtině se výraz používá jako termín pro zakysanou smetanu z oblasti střední a východní Evropy, přičemž jako nadřazený pojem (i pro crème fraîche) se používá Sour cream.


Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce