Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Magnesia

Publikováno 15.12.2014 v 17:49 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 128x

Magnesia

Magnesia je minerální voda hydrochemického typu HCO3-Mg. Je unikátní velmi vysokým obsahem hořčíku - navíc při nízké koncentraci sodných solí. Voda pochází z pramene Grünské kyselky a dalších pramenů v okolí Louky u Nové Vsi v okrese Sokolov.[1]


Historie

Původ Magnesie se váže k pramenu Grünské (též Luční) kyselky, který je známý od 17. století. O širší věhlas se zasloužil hrabě Jindřich Beaufort - Spontin, který koupil bečovské panství a zvelebil okolí pramene - poté nazývaného po šlechticově manželce Arnoštin. Název se ale nevžil. Poté získal pozemek statkář Engelbert Zuleger, který roku 1893 začal se stáčením. Potvrzení o kvalitě vody zajistil v roce 1896 profesor Wilhelm Gintl z Prahy, který objevil mimořádný obsah hořčíkových iontů a schválil vodu k pravidelnému užívání.[2] Lahvování fungovalo až do první světové války. Léčivé účinky byly potvrzeny počátkem 20. století profesory Kischem a Rambouskem. V meziválečném období se často měnili majitelé a nájemci, z nichž nejvýznamnější - manželé Löserovi z Karlových Varů - zvelebili okolí, rozšířili stáčírnu (zavedli i elektrické odvětrávání kvůli nebezpečnému hromadění oxidu uhličitého).[1]

V době druhé světové války byla voda stáčena francouzskými zajatci pod názvem Sudetenquelle a dodávána Romellově armádě do Afriky a koncentračního tábora Osvětim. Stáčení po válce trvalo pouze do roku 1950, pak voda volně a bez užitku odtékala. Stáčení bylo obnoveno až roku 1990 pod názvem Magnesia.[1]

Složení

Stáčená Magnesie je směsí z několika minerálních pramenů, z nichž pramen Grünské kyselky je zároveň jediný veřejně přístupný a zároveň nejkoncentrovanější.[1]

NázevMiner.
[mg/l]
CO2
[mg/l]
Mg
[mg/l]
Ca
[mg/l]
Na
[mg/l]
K
[mg/l]
Cl
[mg/l]
SO42-
[mg/l]
HCO3-
[mg/l]
H2SiO3
[mg/l]
Poznámka
Grünská kyselka19202110290*84*starší rozbory udávají až 451[1]
Magnesia78817037,46,170,8111,12,11970lahvovaná[3]

Odkazy

Referece

  1. Skočit nahoru k:a b c d e JANOŠKA, Martin. Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia, 2011. 495 s. ISBN 978-80-200-1841-0.
  2. Skočit nahoru↑ Grünská kyselka [online]. [cit. 2012-08-30]. Dostupné online.
  3. Skočit nahoru↑ Magnesia - složení pramene magnesia.cz

Externí odkazy

);"">