Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Kölsch (pivo)

Publikováno 21.04.2015 v 21:16 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 156x

Kölsch (pivo)

Čerstvě načepovaný kölschKranz pivovaru Gaffel

Kölsch je typ piva, který se vaří v Kolíně nad Rýnem a okolí. Pivo prochází svrchním kvašením a dozrává v chladnu. Má bledou slámově žlutou barvu a jemnou ovocnou chuť a vůni. Obsahuje méně chmele než jiná německá piva. Obsah alkoholu se pohybuje podle výrobce mezi 4,4 % a 5,2 %.

Výrobou kölsche se zabývá 26 pivovarů, největší jsou Heinrich Reissdorf, Gaffel Becker a Cölner Hofbräu Früh. Celkově se vyprodukuje 2,18 milionu hektolitrů ročně (údaj z roku 2008).[1]

První pivo tohoto typu se objevilo v Dormagenu v roce 1892.[2] V roce 1985 uzavřeli kolínští sládci tzv. Kölsche Konvention, která stanovila standard toho piva a zakázala jeho výrobu mimo region. V roce 1997 získal kölsch chráněné zeměpisné označení v celé Evropě (rozhodnutí EWG č. 628/2008). Vyrábějí ho však některé minipivovary v USA, v Bonnu se prodává podobný druh piva, nazývaný bönsch.

Ke kölschi patří zavedený způsob podávání. Čepuje se výhradně do vysokých štíhlých sklenic o obsahu 2 dcl, zvanýchStange. Číšníci, kterým se v místním nářečí říká Köbes, roznášejí piva ve velkých stojanech s otvory (tzv. Kranz, věnec).

Existuje také nefiltrovaná varianta kölsche, známá jako Wieß.

Související články

Reference

  1. Skočit nahoru↑ http://www.ksta.de/wirtschaft/bier--ausstoss-sinkt-das-koelsch-fliesst-nicht-mehr-so-fluessig,15187248,13005910.html
  2. Skočit nahoru↑ http://www.gizmocity.de/koelnkoelsch.htm

Externí odkazy