Kefír
Publikováno 02.06.2013 v 06:19 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 182x
Kefír

Kefírová zrna, která se používají při výrobě kefíru.
Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazkých hor a také z opatství v Tibetu. Nejčastěji se připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Původně byl kefír vyráběn v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny.
Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Na počátku 20. století dosahoval kvašený kefír v malých mlékárnách 1% až 2% alkoholu, ale kefír vyráběný komerčně moderními metodami má méně než 1% alkoholu, díky snížené době kvašení.
Jméno kefír pochází z původních krajových názvů "kepu", "kchapu" a "kiafir". V Turecku jej nazývají "kef", což znamená pochoutka.

Kefírová zrna, která se používají při výrobě kefíru.
Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazkých hor a také z opatství v Tibetu. Nejčastěji se připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Původně byl kefír vyráběn v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu, a když kolem někdo šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo smíchané s kefírovými zrny.
Obecně
Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Na počátku 20. století dosahoval kvašený kefír v malých mlékárnách 1% až 2% alkoholu, ale kefír vyráběný komerčně moderními metodami má méně než 1% alkoholu, díky snížené době kvašení.
Jméno kefír pochází z původních krajových názvů "kepu", "kchapu" a "kiafir". V Turecku jej nazývají "kef", což znamená pochoutka.