Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Gelato

Publikováno 02.06.2013 v 06:34 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 154x

Gelato


Gelato s příchutí čokolády a stracciatella.



Gelato in Florence, Italy

Gelato (plurál: gelati) je výraz, kterým se označuje tradiční italská zmrzlina.

Složení
Hlavními přísadami jsou mléko, smetana, různé druhy cukru a ochucovadla (například čerstvé ovoce nebo oříškové pyré. Domácí gelato obvykle obsahuje 4–8 % mléčného tuku, zatímco zmrzlina ve Spojených státech obsahuje 14 %. Obsah cukru se pohybuje mezi 16–24 % u mléčného gelata - záleží na receptu a výrobci. Ve Spojených státech zmrzlina obsahuje 12-16% cukru. U některých druhů gelata, jako například u zabaione, se jako dochucovadlo používá vaječný žloutek.


Historie

Historie gelata sahá až k mraženým dezertům podávaným ve Starověkém Římě a Egyptě, které se vyráběly ze sněhu a ledu uchovávaných v podzemí. Později se mražené dezerty podávaly na banketech u medicejského dvora ve Florencii. Kuchař z Florencie Bernardo Buontalenti je také považován za otce moderní zmrzliny - svůj recept a mrazící techniky Kateřině Medicejské. Královna Kateřina tuto novinku přenesla do Francie, kde v roce 1686 sicilský rybář Francesco Procopio dei Coltelli zdokonali první stroj na zmrzlinu.

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce