Reálné zemědělstvía vše kolem něj

Extra panenský olivový olej

Publikováno 29.11.2014 v 07:18 v kategorii Zemědělské výrobky potraviny, přečteno: 110x

Extra panenský olivový olej


Výroba extra panenského olivového oleje

Sklizeň oliv probíhá již více než 2000 let stejným způsobem. Při výrobě kvalitního extra panenského olivového oleje se olivy nijak nečešou, ale plody se nechají spadnout ze stromu do připravené plachty, odkud se ručně sbírají. Čím dříve se olivy vylisují po sklizni, tím lépe. Jedině časné vylisování zajistí uchování vysokých obsahů všech vitamínů a dalších zdraví prospěšných chemických substancí.

Extra panenský olivový olej musí být získaný pouze mechanickým lisováním za studena. Jedná se o přírodní šťávu, bez jakýchkoliv úprav, kterou lze s trochou nadsázky přirovnat k čerstvému fresh džusu.

Filtrované a nefiltrované olivové oleje

Filtrace extra panenského olivového oleje není nic jiného, než jeho přelití přes sítko. Filtrace je považována za žádoucí, jelikož jsou tak odstraněny drobné částečky pevných látek z oliv (zejména dužiny a slupek).

Dělení olivového oleje z hlediska filtrace

  • Filtrovaný olivový olej- kvalitnější varianta extra panenského olivového oleje, vhodná jak na studenou, tak na tepelnou úpravu (vaření, pečení, smažení).
    • Nefiltrovaný olivový olej- méně kvalitní varianta extra panenského olivového oleje, není vhodná na tepelnou úpravu, protože se částečky dužiny a slupek při vyšší teplotě přepalují.

Účinky olivového oleje na zdraví

Léčivé účinky olivového oleje uznával již Starý zákon, který radil mimo jiné jím očišťovat malomocné. Také Hippokrates jej doporučoval na léčení vředů. Pragmatičtí Angličané také znali jeho léčivou sílu a vždy prodávali olivový olej v lékárnách.

Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Má celou řadu blahodárných a léčivých účinků na lidský organismus. Od účinné prevence proti rakovině, přes podporu metabolismu cukrů a tuků, až po ošetření popraskané kůže a jizev. Olivový olej je také mimo jiné součástí redukčních diet a jednou z jeho nejznámějších předností je snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Podporuje metabolismus
  • Napomáhá trávení
  • Pomáhá při léčbě žaludečních onemocnění
  • Snižuje koncentraci žaludečních kyselin a tak brání vzniku a rozvoji žaludečních vředů
  • Podporuje funkci žlučníku a tvorbu žluče
  • Lze jím vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů
  • Koriguje hodnotu bilirubinu
  • Posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek
  • Zlepšuje střevní mikroflóru
  • Bojuje proti zácpě
  • Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje
  • Dává tělu energii a rychle zasytí
  • Zvyšuje citlivost na inzulín a pomáhá tak buňkám lépe získávat energii z cukrů
  • Napomáhá hubnutí a je vhodný při redukční dietě
  • Ideální pro diabetiky a různé druhy diet

Odkazy

Reference

  • Teplíková, Světová, Derré. Olivová kuchařka. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2006. ISBN 80-903642-9-2
  • Oreyová, Cal. Zázračná síla olivového oleje. Vyd. 1. Praha: Euromedia Group - Ikar, 2009. ISBN 978-80-249-1228-8.
);"">);"">);"">);"">

Ziskejte penize za prijem emailu a SMS od ceske spolecnosti
Získejte peníze za příjem emailů a SMS od české společnosti.
pokorunce